KESKIVIIKKO, 30.9.2015 - PEKING, Taivaallisen rauhan aukio

Keskiviikkona elettiin Kiinan kansallispäivän aattoa. Seuraava päivä, 1.10., olisi Kiinan kansantasavallaksi julistamisen 66-vuotispäivä. Kiinalaisilla alkaisi tuolloin viikon vapaa työstä ja miljoonat ihmiset matkustaisivat perheittensä luo viettääkseen juhlaa yhdessä.

Kansallispäivän suuret valtiolliset juhlallisuudet oli järjestetty aattopäiväksi ja tapahtumien keskipisteenä oli Taivaallisen rauhan aukio eli Tian'anmenin aukio, jonka koko on 880 x 500 metriä. Aukiolle sanotaan mahtuvan miljoona ihmistä. Aukiota ympäröi joukko hallinto- sekä muita merkittäviä kansallisia rakennuksia ja muistomerkkejä.


Kiinan parlamentin rakennus

Puhemies Mao Zedongin muistohalli
Zhengyangmen, aukion eteläinen portti

 
Taustalla Kiinan Kansallismuseo ja edessä Kansan Sankareiden muistomerkki


Aukiosta suurin osa oli suljettu puomein yleisöltä ja sotilaat sekä poliisit valvoivat alueella liikkuvia ja estivät pääsyn suljetuille alueille.

Ennen kuin kukaan pääsi Taivaallisen rauhan aukiolle oli kuljettava läpi tiukasti vartioidusta tarkastusportista. Paikalla oli runsaasti kiinalaisia turisteja meidän ulkomaalaisten lisäksi.Aamulla oli paikalla vietetty valtiolliset seremoniat presidentti Xi Jinpingin sekä muiden merkkihenkilöiden läsnäollessa. Seremonioiden mahtavat koristeet olivat vielä paikoillaan.Kuljimme aukion reunaa, pitkin aitojen rajaamaa väylää massan mukana kohti pohjoisporttia, jonka takana sijaitsi Kielletty kaupunki. Pohjoisportti on varmaan maailman tunnetuimpia kuvakohteita Kiinasta. Porttirakennuksen seinällä on puhemies Mao Zedongin (1893-1976) massiivinen valokuva. Puhemiehen kuva joudutaan uusimaan usein, koska kaupungin pöly ja saasteet pilaavat sen nopeasti. Mekin saimme nähdä Kansallispäivän kunniaksi maalatun uunituoreen kuvan. Kuvan lähistöllä oli poikkeuksellisen tiukka vartiointi sekä virkapukuisten että siviiliasuisten poliisien toimesta.


 
Puhemies Mao Zedong
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti