KESKIVIIKKO, 30.9.2015 - PEKING, Kielletty kaupunki

Iltapäivä oli jo pitkällä kun kävelimme Maon kuvan alta. Poliisien tiukkojen ja valvovien katseitten seuratessa astelimme läpi Keskipäivän portin (korkeus 38 metriä) Taivaallisen rauhan aukiolta Kiellettyyn kaupunkiin. Meitä oli kielletty kuvaamasta Maon kuvan alla olevia poliiseja ja sotilaita. He kyllä suorittivatkin velvollisuuttaan semmoinen ilme kasvoillaan, etteipä heistä mitään hymykuvia olisi saanutkaan.


 
Vuonna 1420 käyttöönotettu Kielletty kaupunki on 72 hehtaarin kokoinen alue, joka oli n. 500 vuoden ajan Kiinan hallinnon pääpaikka ja keisarin asuinpaikka. Alueelle ei kansalla ollut pääsyoikeutta. Ainoastaan keisari saattoi liikkua vapaasti siellä. Alunperin rakentamisen käynnisti 1406 keisari Yongle.


Keskipäivän portti Kielletyn kaupungin puolelta
Portin piha-alue


Yksi viidestä marmorisillasta, jotka johtavat Ylimmän harmonian hallille.








Keskipäivän portista johti holvi kohti seuraavaa pihaa
Ylimmän harmonian portti ja taustalla Ylimmän harmonian halli

Ylimmän harmonian halli

Suurella pihalla oli meneillään useissa kohdin pihakivien uudistustyöt



Ylimmän harmonian halli




Suuren hallin sisätiloja

Vesipata tulipalojen varalta.

Pihoilla oli paljon vesipatoja tasaisin välein. Ne olivat siltä varalta, että puisissa rakennuksissa sattuu tulipalo. Padat olivat alta lämmitettäviä ajatellen talviolosuhteita.


Kielletyn kaupungin hienon malliset katot olivat kaikki keisarin väreillä varustetut. Räystäspuolen päisissä kattolaatoissa oli reunoissa keisarillinen pyöreä kuvio. Lisäksi rakennuksien alaslaskeutuvan kattokulman päällä oli erilaisia myyttihahmoja pieninä koristeveistoksina.

Taivaallisen puhtauden halli

Keisarilliset värit kattotiilissä ja kattokoristeissa
Rakennukset vasemmalta ovat Ylimmän harmonian halli, Keskiharmonian halli ja Harmonian säilyttämisen halli. (Nimenkäännökset ovat omiani eivätkä välttämättä ole oikeat suomenkieliset vastineet alkuperäisille nimille)



Taivaallisen puhtauden halli

Maallisen rauhan (tai tyyneyden) halli
(Oma vapaa käännökseni)
Keisarin tiloja

















Keisarin palvelusväen (esim. jalkavaimojen) asuintiloja


 
Kuvia keisarillisesta puutarhasta


Lukemattomat yksityiskohdat rakennuksissa ja pihojen rakenteissa kiinnostivat runsasta vierailijajoukkoa. Jokainen kohta, josta oli mahdollista kurkistaa ikkunan tai aukon läpi rakennuksiin sisälle, keräsi väkeä ruuhkalle asti. Tosin me länsimaalaiset saimme helposti tilaa, kun meidät huomatessaan kaikki väistivät heti.

Kiinalaisilla turisteilla oli siis lisäkiinnostuksen kohteena meidän suomalaisryhmämme. Pääsimme varmaan satoihin vaivihkaa otettuihin valokuviin.
Paviljonki keisarillisessa puutarhassa

Jumalallisen ylpeyden portti

Olihan suunnattoman hieno alue! On siellä keisarin ollut hienoa oleilla palvelijoiden hoitaessa käytännön asiat. Olisi tuolla itselläkin kulunut aikaa enemmän, erityisesti jos olisi ollut mahdollista tutustua myös rakennusten sisätiloihin. Nuo rakennusten ja erilaisten veistosten yksityiskohdat ovat uskomattoman hienoja.



2 kommenttia:

  1. Huh, on siellä joku saanu näpertää...Upeeta!

    VastaaPoista
  2. Muutama miljoona timpuria on aina avuksi! Ja hyvät työkalut!

    VastaaPoista