LAUANTAI, 26.9.2015 - Xi'an, Terrakottasotilaat osa 2.

Tutustuttuamme terrakottasotilaiden valmistukseen, lähdimme matkalle kohti terrakotta-armeijan sijaintipaikkaa. Matkalla näimme kaukaa keisari Qin Shi Huangdin hautakukkulan, jonka läheisyydessä n. 1,6 km:n etäisyydellä sijaitsi haudassa lepäävää keisaria suojeleva "maanalainen" armeija.

Keisarin hautaa ei ole vielä avattu. Sen on estänyt pääosin kolme syytä: kiinalaisten kunnioitus vainajaa kohtaan, kokemukset vanhojen hautojen avaamisesta, jolloin haudan sisältö on hetkessä tuhoutunut ilman ja valon vaikutuksesta, sekä keisarin haudan suuri elohopeapitoisuus.

Keisari Qin Shi Huangdin aikaan kuviteltiin elohopean antavan ikuisen elämän. Oletetaan, että keisarin hautaan on laitettu elohopeaa hyvin paljon. On arveltu, että hautaa ympäröimään on laitettu nestemäistä elohopeaa. Keisari eläessään käytti paljon elohopeaa ja söi elohopeapillereitä saavuttaakseen ikuisen elämän.

Sodat olivat vähentäneet kansakunnan väkilukua ja keisari Qin Shi Huangdi päätti ettei ota eläviä ihmisiä hautaansa mukaan vaan päätti korvata heidät terrakottahahmoilla.


Saavuttuamme armeijan löytöalueelle, kävelimme muutaman sadan metrin matkan lippumyymälälle ja läpi lippujen tarkastusporttien. Sieltä meidät kuljetettiin sähköautoilla varsinaiselle näyttelyalueelle.

Matkalla lippupisteelle oli paljon erilaisia myymälöitä ja ruokailupaikkoja. Alueen vierailijamäärät päivittäin ovat valtavat, joten järjestelyt alueella ovat sen mukaiset.

Terrakotta-armeijan löytöalue kuuluu maailmanperintökohteisiin ja se on merkitty vasemmalla näkyvällä kilvellä.


Löytöalue jakautuu kolmeen osaan, joista suurin on pohja-alaltaan 230 x 62 metriä. Tältä alueelta on löydetty yli 6000 sotilasta.







Kaivannoista löytyvät hahmot ovat pääosin sirpaleina
Sirpaleista kootaan hahmot alkuperäiseen muotoon







Yläkuvien kaivannoissa näkyy alkuperäisiä murskaantuneita hahmoja, joista lopulliset hahmot kootaan.









Toisessa osassa armeija-aluetta on ratsuväkeä, sotavaunuja sekä myös jalkaväkeä. Alueella on sotilaita n. 1000, hevosia n. 500 ja lähes 90 puista hevosvaunua.



















Sotajoukkojen suojaksi rakennetut puukatokset ovat olleet peitettyjä ruokomatoilla, joita on kyllästetty savella sateen ja muun kosteuden varalta. Rakenteet ovat kuitenkin aikojen saatossa pettäneet ja katot romahtaneet sotilaiden päälle. Ylä- ja alakuvissa on romahtaneita rakenteita.


Sotavaunujoukkoja

















 
















Kuvassa on sotilaasta ykstyiskohtia, kuten kampaus, jalkineen pohjan kuviot ja asun rakenteet.
























Esillä oli myös entisöityjä eri sotilasarvoisia hahmoja sekä hevosajoneuvoja.


























Keisarin vaunut


2 kommenttia:

  1. Tää on kyllä niin käsittämätön juttu! Voittaa jopa Egyptin pyramidienkin hämmentävyyden.

    VastaaPoista
  2. Onhan tuo uskomaton nähtävyys ja armeijan syntyyn liittyvä ajattelu on nykyaikana todella vieras. Mutta onhan tämä inhimillisempi tapa kuin edeltävä ajattelu, että mukaan otetaan elävät ihmiset kun keisari laitetaan hautaan. Terrakotta-armeijan syntyyn johti valtakunnan kansalaisten pieni pääluku, joten keisari päätti korvata elävät savipatsailla.

    VastaaPoista