PERJANTAI, 25.9.2015 - Xi'an, Iltakävelyllä muslimikaupunginosassa

En aio kertoa Teille, että kävimme pienellä porukalla hotellin lähellä olleen ostoskeskuksen McDonaldsilla jäätelöllä odotellessamme iltakävelyä. Eihän kukaan mene Kiinaan Mäkkärille ja vielä jätskille. Siis emme mekään! Mutta hyvää se oli ja samanmakuista kuin kotona ja muualla maailmassa.

Matkanjohtajamme Lauri oli lupautunut viemään meidät illalla tutustumaan hotellin lähellä sijaitsevaan muslimikaupunginosaan ja siellä järjestettäviin iltamarkkinoihin. Joku saattaa ihmetellä, että miten muslimit ovat noin merkittävällä tavalla Xi'anissa, keskellä laajaa Kiinaa sijaitsevassa kaupungissa. Selitys on silkkitie, joka vei ja toi. Se avasi Kiinan yhteydet länteen ja lännen yhteydet Kiinaan. Sitä kautta tulivat turkkilaiset ja muut Lähi-Idän ihmiset tutustumaan silkkiin. Ja melkoinen joukko jäi näille seuduille.

Matka muslimien omaan "maailmaan" johti ohi aukion, jonne hohtivat Kellotornin kirkkaat valot. Aukio muuttui kapeaksi kaduksi, jonka toisessa päässä siinsivät portaat. Portaiden lähestyessä väkimäärä lisääntyi rajusti. Portailla ja sen yläpäässä alkoi kauppakojujen "meri".





















Kojuja oli kaikkialla kapean katukanjonin varrella. Siellä oli satojen metrien matkalla kojuja, joissa myytiin pääsääntöisesti erilaista syötävää ja suuhunpantavaa. Mutta myynnissä oli myös matkamuistoja ja monensortin tarve-esineitä.






















Hälinä ja mekkala kaduilla oli korvia huumaava. Siellä, missä grillattiin tai paistettiin jotain, peittyivät kulkijat vahvojen tuoksu- ja paksujen kärypilvien sisään.  Tarjolla oli makeaa ja suolaista, keitettyä ja paistettua, höyrytettyä ja grillattua. Muutamin paikoin oli kojujen välissä musikantti varannut sopen itselleen ja siinä kohden väki pysähtyi kuuntelemaan soittoa.



















Osa joukostamme maistoi tarjolla olevia syötäviä ja monet meistä ostivat pähkinöitä pussitolkulla kotiin viemiseksi. Hinnat kaikkineen olivat suomalaisesta näkökulmasta hyvin edullisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti