LAUANTAI, 26.9.2015 - Xi'an, Terrakottasotilaat osa 1.

Neljäs matkapäivämme oli varattu terrakotta-armeijaan tutustumiseen. Se oli kohde, jota olin odottanut ehkä eniten koko matkalta. Helsingissä Lasipalatsin luona oli ollut esillä muovisia valaistuja sotilaita ja Tampereella oli esitelty muutamia aitoja sotilaita, mutta täällä alkuperäisessä ympäristössään odotettavissa olevat sotilasjoukot olisivat jotain aivan muuta.

Terrakotta-armeija luotiin hieman yli 2200 vuotta sitten Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin määräyksestä. Armeijan tehtävänä oli suojella keisaria hänen kuolemanjälkeisessä elämässään. Keisari Qin kuoli vuonna 210 eaa. Terrakotta-armeija sijaitsee n. 1,6 km:n etäisyydellä hänen hautakukkulastaan.

Armeija koostui täydellisistä yksikkökokoonpanoista oheisjoukkoineen. Henkilöt "rakennettiin" luonnolliseen kokoon muovailemalla ne määrätynlaisesta savesta. Sen jälkeen hahmot poltettiin uuneissa ja värjättiin yksikkönsä ja tehtävänsä mukaisiin univormuihin. Joukko-osastot aseteltiin ryhmitystensä mukaisesti omille paikoilleen. Kasvokuvantamisen perusteella on saatu selville, että kaksia samanlaisia kasvoja ei armeijasta löydy.

Vuonna 1974 oli paikallisia maanviljelijöitä kaivamassa pellolle kaivoa, kun lapio osui outoon kohteeseen. Maasta paljastui ensimmäinen merkki terrakotta-armeijasta. Sen jälkeen käynnistyi nopeasti massiivinen  kaivaustyö, jonka seurauksena on jo löydetty n. 8000 sotilasta, sotavaunuja ja satoja hevosia. Sotilailla on mukanaan myös aseet. Löydetyt armeijanosat ovat tällä hetkellä kolmessa eri kaivannossa, joista suurin on sotilaiden alue.

Matkalla terrakotta-armeijan löytöalueelle pysähdyimme yritykseen, jossa esiteltiin savihahmojen valmistamismenetelmää.

Pajassa oli esillä terrakottasotilaita, perinteisiä lakattuja huonekaluja sekä matkamuistoja. Lisäksi siellä esiteltiin terrakottasotilaiden valmistamista sekä entisöintiä.

Savihahmojen polttouuni

Paikalla oli myös myymälä, josta oli mahdollista ostaa muistoesineitä kuten pienoismalleja sotilaista ja muista hauta-alueelta löydetyistä esineistä.

Esineitä olisi ollut mahdollista tilata toimitettavaksi myös Suomeen.
Pihan patsaat ovat metalliin valettuja.
Keskeneräisiä hahmoja
Kuvassa kesken kokoamisen olevia sotilashahmoja.
Sotilashahmojen osiaMyymälässä oli runsaasti esillä terrakottaesineiden pienoismalleja sekä luonnollisen kokoisia terrakottasotilaita.

 
Myymälässä oli myös tarjolla runsaasti taidokkaasti koristeltuja kiiltolakkapintaisia kalusteita.

Lisäksi löytyi myös runsaasti kalligrafioita sekä kudontatuotteita kuten mattoja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti