KESKIVIIKKO, 23.9.2015 - Shanghain museo

Bussi kaarsi Shanghain tyylikkään museon eteen. Museo oli perustettu 1952 ja uusi museorakennus oli rakennettu 1996. Museon n. 1 miljoonasta esineestä n. 130.000 esinettä on Kiinan kansallisaarteita ja päässyt museorakennukseen näytille. Eli nyt pääsi suomalainen historian äärelle ja paikkaan, jossa yhdistyi moderni arkkitehtuuri ja vanhat esineet. Eikä tuota voinut kuin hämmästyneenä katsella ja ihmetellä.











Museon esineet oli jaettu 11:een galleriaan. Sieltä löytyi mm. pronssi, keramiikka, kalligrafia ja maalaukset, jotka kokoelmat lukeutuvat maailman parhaisiin kokoelmiin.


Museosta löytyi myös mm. jadetaidetta, bambuesineitä, lakkapintaisia kalusteita, sinettejä, kolikoita, asusteita, aseita jne.
 


Museon 4:ssä kerroksessa sijaitsevat näyttelyt ovat niin laajoja, ettei niihin tutustumiseen riittänyt yksi ainoa päivä. Koska käytettävissämme ei ollut aikaa enempää, keskityimme pääosin historiallisiin asusteisiin, kalligrafiaan ja kalusteisiin. Ja kyllä niissäkin riitti katseltavaa!



























Näyttelyn tekstitaulut olivat kiinan ja englannin kielellä, joten niistä ymmärsi länsimaalainenkin jotain.

Eli se tuli selväksi, että oltiin todella vaaa...aanhojen asioitten ja tavaroitten äärellä.

Tuossa alempana on muutama esimerkki ikäarvioineen.
 








Yläpuolen ankka on Kristyksen syntymän jälkeiseltä ajalta n. 25-220 jKr.



Vasemmalla oleva ruukku on ajalta 3800-3200 eKr.


 Vierellä olevassa kuvassa vasemmanpuoleinen ruukunkappale on ajalta n. 6.800 e.Kr ja oikeanpuoleinen ajalta n. 5.000 eKr.








Kyllä museossa esillä olevien esineiden ikähaarukka on oman historiamme rinnalla jotain aivan käsittämätöntä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti