PERJANTAI, 25.9.2015 - Xi'anissa perillä

Odotin Xi'anin olevan merkittävästi vaatimattomampi paikkakunta kuin Shanghai. Se käsitys oli kuitenkin väärä. Shanghaissa asuu n. 24 milj.ihmistä ja Xi'anissa n. 8,5 miljoonaa. Noissa luvuissa itselläni tahtoo lähes aina mittakaava helposti kadota. Eroa Shanghaihin oli, mutta kyllä 8,5 miljoonaakin on paljon, ainakin 5 miljoonan suomalaisen mielestä.

Xi'anin lentoasemarakennus (kuva alla oikealla) oli moderni suorastaan hulppea. Saapuvan matkatavaran hihnojakin riitti loputtomiin yhdessä yhtenäisessä hallissa (kuva alla vasemmalla). Tovin jouduimme odottelemaan laukkujamme suuressa hallissa.
Matkalla kaupungin keskustaan saimme havaita kyseessä olevan kovaa vauhtia kehittyvä kaupunki. Molemmin puolin tietä oli useita, suuria rakenteilla olevia asuntoalueita. Rakennukset eivät olleet matalia kerrostaloja vaan yleensä n. 30-40 kerrosta käsittäviä rakennuksia. Yksittäissä rakennusryppäissä näytti olevan keskeneräisiä rakennuksia jopa parisenkymmentä.

Xi'an on toiminut Kiinan kolmentoista dynastian keskuksena n. 1600 vuoden ajan. Liki keskellä nykyistä Kiinaa sijaitseva kaupunki ja sen lähiseutu sisältävät runsain mitoin Kiinan syntyhistoriaa.  Kaupungin sijainnin valintaan aikoinaan vaikuttivat vuoristo ja joki, joiden ansiosta kaupungin puolustaminen vihollisia vastaan oli helpompaa kuin monessa muussa paikassa.

Kaupunki muodosti aikoinaan myös silkkitien pohjoisen reitin alkupisteen. Kaupunki tunnettiin muinoin merkittävänä kutomatekniikan ja metallin käsittelyn erikoispaikkana. Kooltaan kaupunki kuului aikoinaan maailman suurimpiin kaupunkeihin mm. Rooman ohella. Nykyiselläänkin Xi'an on yksi Kiinan suurimmista kaupungeista.Hotellimme oli The Bell Tower Hotel kaupungin ytimessä. Kaupungin keskustaa ympäröi n. 14 km pitkä, 12 metriä korkea ja n. 15 metriä leveä vallihaudan ympäröimä muuri. Muurin rakentaminen ajoittuu Tang-dynastian ajalle ja sitä parannettiin Ming-dynastian ensimmäisen keisarin aikana.


Muurilla kuvattiin käyntimme aikana ilmeisesti hääparia juhla-asuissaan. Ehdin napata morsiosta kuvan.

Muurilla olisi ollut mahdollista vuokrata myös polkupyöriä muurin ympäriajamista varten.Muurit ovat aikanaan suojanneet keisarin palatsia, josta ei ole enää juuri mitään jäljellä. Kaupungin "uudet" rakennukset ovat vallanneet sen rakennusalan vuosisatojen kuluessa.


 Kaupungin merkittävimpiin nahtävyyksiin kuuluu keskustassa sijaitseva Bell Tower eli Kellotorni. Se on iltavalaistuksessaan uskomaton näky. Torni sijaitsee pääkatujen leikkauspisteessä keskellä muurin ympäröimää keskusta-aluetta.Kellotorni kuvattuna päivällä erään ryhmämme jäsenen hotellihuoneesta. Huoneen näköalaa ei voi moittia, mutta sijainti kadun puolella kostautui valitettavasti yöliikenteen meluna.


Kellotorni iltavalaistuksessa. Väki kerääntyi istumaan portaille aukiolla, joiden taustalla loisti kellotorni ja josta lähti katu kohti muslimikaupunginosaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti