Kiinalaiset pienkulkuneuvot

Kirjoitin jo tuossa aiemmin autoista ja Kiinan autoistumisesta. Seuraavassa kaivelen esiin matkalla kuvaamieni skoottereiden ja polkupyörien kuvia. Skoottereita on jo ollut käytössä hieman pidemmän aikaa.

Skoottereita oli muodoltaan ja ikärakenteeltaan hyvin monenlaisia. Väritys vaihteli uusien pakastavedettyjen kirjavasta kiiltoväristä vanhojen ruosteen peittämään mustanruskeaan. Erikoisimpia olivat mielestäni tavarankuljetusskootterit, joita oli 2- ja 3-pyöräisiä, etulavalla tai takalavalla. Kuormat olivat mitä moninaisempia rakennuslevyistä ja pitkistä putkista erikokoisiin pahvilaatikoihin. Lisäksi oli "riksa-ajoa" suorittavia mitä erilaisempia skoottereita. Kyydissä oli tavaraa ja/tai ihmisiä. Skoottereilla ajoivat nuoret neitoset, vanhat ikämiehet ja kaikki siltä väliltä yksin ja perheineen. Muutenkin katukuvassa heijastui selvästi vanha yksilapsijärjestelmä eli koko perhe, 3 henkeä, mahtui hyvin skootterin selkään.

"Liikennesäännöthän" skoottereille olivat että aja mistä pääset, käytä valoja tai pääosin älä käytä valoja oli päivä tai yö, käytä autotietä, mopoväylää tai jalankulkuväylää, aja myötävirtaan tai aja vastavirtaan, ketään ei tarvitse välttämättä väistää, kaistat ovat muitten murhe, ei se kulkuvälineen kunto ole niin tärkeää. Eli villiä touhua ja pimeällä jalankulkijalle erityisen vaarallista.

Mopojen ja polkupyörien voimanlähteenä oli sekä normaali moottoreita että sähkömoottoreita. Ja polkupyörissä tietenkin lihasvoima yksin tai lisävaihtoehtona. Esimerkiksi polkupyörissä oleva sähkömoottori akkuineen oli niin pieni, että niiden huomaaminen oli joskus vaikeaa.

Valitettavasti vilkkaassa liikenteessä monet mielenkiintoiset mallit eivät tarttuneet kameran kennolle. No seuraavassa jonkinmoinen kuvakavalkaadi mainitsemistani ajopeleistä.2 kommenttia:

  1. no huhhuh mitä kotteroita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne pienet ihmiskuljetusmopot on kuin liikkuvassa vessassa istuisi! Niistä vaan huomasi ettei länsimainen mainos- ja värihapatus ollut vielä saapunut Kiinan mopotakseihin.

      Poista