KESKIVIIKKO, 30.9.2015 - PEKING, Tutustuminen hutongiin

Pääsimme tutustumaan pekingiläiseen hutongiin, asuntoalueeseen, joka muodostuu kapeista kujista ja matalista rakennuksista. Tyypillinen naapurusto-yksikkö hutongissa käsittää pienen pihan ja sen ympärillä olevat muutamat asunnot. Hutongien kaava on shakkimainen ja pihan ympäröimat lukuisat taloryppäät, naapurustot,  muodostavat hutongin.

Hutongit ovat vanha asumismuoto kaupungeissa, erityisesti Pekingissä, mutta nykyisin ne jäävät vähitellen uudisrakentamisen ja katujen alle.

Nimi hutong tuli käyttöön ensimmäisen kerran Yuan-dynastian (1271-1368) aikaan. Sana, hutong, on mongolialaista alkuperää ja tarkoittaa kaivoa. Naapurusto muodostui siis alunperin pihalla olevan kaivon ympärille.

Hutongeista löytyy nykyisin useimmat asukkaiden tarvitsemat palvelut pienistä liikkeistä ja toimistoista. Leveimmillä kujilla sopii ajamaan hädin tuskin autolla. Pääosin alueella liikutaankin kävellen, skoottereilla ja riksoilla.Hutongin kujat ovat sopivat pääosin pienemmille kulkuneuvoille.


Siellä täällä on leveämpiä kohtia, johon esim. palveluyrittäjien on mahdollista pysäköidä autonsa.

Mm. hutongin poliisiaseman luona oli poliisiautoille tilaa.
Moni paikoin kujan varrella oli asukkaiden pyykkejä kuivumassa.


Elintarvikekaupan vihannekset olivat kujalle pystytetyllä myyntitiskillä.
Naapuruston elämää. Huomatkaa hauvan tossut!Hutongin alueelle on rakennettu asukkaiden käyttöön peseytymis- ja wc-rakennuksia.Oleskelua ja päivän kuulumisten vaihtoa kujan varrella.Ajoneuvoja ja remonttitarvikkeita sulassa sovussa.Alueella asuu paljon vanhuksia, jotka viettävät aikaansa vilkkaimpien kujien varrella kadunmenoa tarkkaillen .Risteyksissä oli syytä olla tarkkana, ettei tullut yhteentörmäystä kulman takaa ilmestyvän kulkuneuvon kanssa.Rakennusten ulkoseinillä oli runsaasti ilmanvaihtokojeiden ulkoyksiköitä.Niin kujien varsilla kuin pihoillakin oli kasvialtaita tuomassa luontoa lähelle ja pehmeyttä ympäristöön.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti